Θέατρο , Τα Καλύτερα του Θεάτρου

Καλοκαίρι 2024: Τι θέατρο θα δούμε στους open air και μη χώρους της Κύπρου

18 θεατρικές παραστάσεις που θα μας απασχολήσουν το φετινό καλοκαίρι

Δημοσιεύτηκε στις 13 Ιουνίου 2024

Χαρτογραφήσαμε και σας παρουσιάζουμε έναν οδηγό για όσα θα δούμε φέτος στα ανοιχτά θέατρα της Κύπρου αλλά και σε σταθερά στέκια στις πόλεις. Νέες παραστάσεις, θεατρικά φεστιβάλ, αρχαίο δράμα αλλά και αγαπημένες επαναλήψεις του χειμώνα φιγουράρουν στην ατζέντα, που περιλαμβάνει λίγο απ’ όλα.

b_screenshot_2024-06-11_072134.png

Το Μόνο Πράγμα που Χρειάζεται να Ξέρετε για τον Derrida
Mετά την επιτυχημένη παράσταση “Νίτσα” ο συγγραφέας Γιώργος Τριλλίδης και ο σκηνοθέτης Πάρις Ερωτοκρίτου συνεργάζονται ξανά με το έργο “Το Μόνο Πράγμα Που Χρειάζεται Να Ξέρετε για τον Derrida.” Γραμμένο με αφορμή εγκλήματα σε βάρος αλλοδαπών γυναικών που συγκλόνισαν το νησί πριν μερικά χρόνια -δίχως να επικεντρώνεται σε περιγραφές προσώπων ή πράξεων- η παράσταση φιλοδοξεί να αποτελέσει μια ακτινογραφία της σύγχρονης κοινωνικής πραγματικότητας της Κύπρου. Το νέο αυτό θεατρικό έργο αποτελείται από τέσσερις σκηνές, με σιωπηλό κεντρικό ήρωα την κόκκινη λίμνη του λατομείου της Σιας. Με μια μεγάλη ομάδα ηθοποιών, τεχνικών, συντελεστών καθώς και Φιλιππινέζων ερασιτεχνών οργανικά ενταγμένων στην παράσταση μιλώντας στη μητρική τους γλώσσα, η φιλόδοξη αυτή παραγωγή επιδιώκει να αποτελέσει ένα πολυδιάστατο οπτικοακουστικό θέαμα που περιέχει στοιχεία site specific δρώμενου, immersive θεάτρου και ζωντανής κινηματογράφησης.
>> Πρεμιέρα 14 Ιουνίου, Λίμνη Μεταλλείου Σιας, παραστάσεις 15, 16, 20, 21, 22, 23, 27, 28, 29, 30 Ιουνίου, 20.30. Εισιτήρια www.more.com Τηλ: 99 84 66 45 (08:00-13:00 ή sms)

447777218_774631324821710_2609679.2e16d0ba.fill-1375x729.jpg


Γραμμή 212
Ένας αστυνομικός του δρόμου κατηγορείται για φόνο εν ώρα υπηρεσίας. Βρίσκεται σε διαθεσιμότητα εδώ και καιρό, εν αναμονή της δίκης του, εκτελώντας χρέη τηλεφωνητή της άμεσης δράσης. Η τελευταία του βραδινή βάρδια πριν τη δίκη, μοιάζει με ρουτίνα στο τηλεφωνικό κέντρο, καθώς με την απολογία που έχει σχεδιάσει, περιμένει σε λίγες ώρες να αθωωθεί και να επιστρέψει πίσω στους δρόμους, αφήνοντας πίσω του ό,τι έχει συμβεί. Όμως τελευταία στιγμή ένα τηλεφώνημα έκτακτης ανάγκης ανατρέπει τα πάντα. Μια παράσταση μέσω της οποίας παρουσιάζεται η αθέατη πλευρά της άμεσης δράσης, θέτει υπό αμφισβήτηση την ικανότητα των άνθρωπων που βρίσκονται σε θέσεις εξουσίας να διαχειριστούν κρίσεις από τις οποίες εξαρτούνται ανθρώπινες ζωές. Πόση συναισθηματική εμπλοκή χωράει; Υπάρχει το δικαίωμα στο λάθος; Στον ρόλο του αστυνομικού στη Γραμμή 112, ο οποίος συνομιλεί τηλεφωνικά με άλλους δώδεκα ηθοποιούς, ο ταλαντούχος ηθοποιός Πάνος Μακρής. Μια παράσταση-εμπειρία που διατηρεί το σασπένς του κινηματογράφου όπως και τη μαγεία του ζωντανού θεάτρου, τοποθετώντας το κοινό σε θέση μάρτυρα. Σκηνοθεσία-Δραματουργία: Χριστόδουλος Ανδρέου.
>> Πρεμιέρα Παρασκευή 14 Ιουνίου, Κτήριον 53, Πυρήνας Πειραματικών Τεχνών, Αθηνάς 25-27, Χρυσαλινιώτισσα, Λευκωσία, 21:00. Και για ακόμα 5 μόνο παραστάσεις: 18, 19, 25, 26, 27 Ιουνίου. Κρατήσεις: 95781818.

Γαμπροί για πούλημα.jpg

Γαμπροί για πούλημα
Η Purple Sparrow Productions παρουσιάζει την νέα κωμωδία Γαμπροί Για Πούλημα, των Ρέππα - Παπαθανασίου, για πρώτη φορά στην Κύπρο. Ένα τρελό γαϊτανάκι με πρωταγωνιστές την οικογένεια Κωσταρέλλων, τον κηπουρό, τον γιό του, ένα υπάλληλο της κυβέρνησης εραστή της κυρίας Κωσταρέλλου, μια φιλόδοξη τηλεπερσόνα ερωμένη του κυρίου Κωσταρέλλου, την ερωτικά άτυχη πλούσια κοπέλα του γιού Κωσταρέλλου, δύο ζάμπλουτες κυρίες από την Ρωσία που έρχονται μαινόμενες για να πάρουν το άγαλμα και τον γιό της οικογένειας, τον Γανυμήδη και τον Πάνα τον τραγοπόδαρο. Σε αυτή την κατάσταση ξεπουλιούνται τα πάντα. Παίζουν: Έλενα Ευσταθίου, Ζωή Κυπριανού, Δένα Ιωάννου, Θανάσης Δρακόπουλος, Χρήστος Γρηγοριάδης, Μάριος Στυλιανού, Δημήτρης Γιωρκάτζης, Έλενα Ολυμπίου, Ηλίας Αντρέου, Χαριτίνη Ηλιάδου.
>> Κ 16 Ιουν, Παττίχειο Αμφιθέατρο Λάρνακας / Σ 22 & Κ 23 Ιουν, Αμφιθέατρο Λακατάμιας / Σ 29 & Κ 30 Ιουν Αμφιθέατρο Τάλας, 21.00. Εισιτήρια: SoldOutTickets.

το κλουβί με τις τρελές.jpg

Το κλουβί με τις τρελές
Συνεχίζονται οι παραστάσεις του έργου “Το κλουβί με τις τρελές” του Jean Poiret σε μια ξεκαρδιστική απόδοση του Φώτη Γεωργίδη. Η ζωή δύο γκέι χορευτών στο καμπαρέ ανατρέπεται όταν ο γιος του ενός, ανακοινώνει ότι θα παντρευτεί την κόρη του αντιγκέι και συντηρητικού γερουσιαστή. Τα προβλήματα και οι απανωτές κωμικές καταστάσεις αρχίζουν, όταν οι γονείς της μέλλουσας γυναίκας καταφθάνουν να γνωρίσουν τα πεθερικά τους. Το ζευγάρι των πρωταγωνιστών έχουν επί σκηνής, διάφορες ξεκαρδιστικές στιγμές από την καθημερινότητα τους, καθώς το κωμικό και το τραγικό συνθέτουν ένα έργο γεμάτο χρώμα, λάμψη και χορό. Παίζουν: Μάριος Δημητρίου, Ανδρέας Τσέλεπος, Σοφοκλής Κασκαούνιας, Άννα Γιαγκιώζη, Βασίλης Χαραλάμπους, Ιωάννα Λαμπροπούλου, Φώτης Γεωργίδης, Έλενα Δημητρίου, Σοφοκλής Σοφοκλέους, Κωνσταντίνος Βασιλείου.
>> Κ 16, Δ 17 & Τρ 18 Ιουν, Σατιρικό Θέατρο, Λευκωσία / Πεμ 27 & Παρ 28 Ιουν, Αμφιθέατρο Τάλας, Πάφος / Τετ 03 & Πεμ 4 Ιουλ, Σκαλί Αγλαντιάς, Λευκωσία / Κ 7 & Δ 8 Ιουλ, Αμφιθέατρο Δερύνειας / Πεμ 11, Παρ 12 & Σ 13 Ιουλ, Αμφιθέατρο Ιδαλίου / Τρ 16 & Τετ 17 Ιουλ, Δημοτικό Κηποθέατρο Μάριος Τόκας, Λεμεσός / Παρ 26 & Σ 27 ιουλ. Αμφιθέατρο Λακατάμιας, 21.00. Εισιτήρια: SoldOutTickets.

Αυτή η νύχτα μέλι.jpg

Αυτή η νύχτα μέλι
Συνεχίζονται το καλοκαίρι οι παραστάσεις της ξεκαρδιστικης κωμωδίας «Αυτή η νύχτα μέλι», σε κείμενο και σκηνοθεσία του Λώρη Λοϊζίδη. Τα στοιχεία του έργου συνθέτουν ένα μοναδικό ψηφιδωτό γέλιου και αυθεντικής αγάπης. Μέσα από το σενάριο, ο θεατής έχει την ευκαιρία να ταξιδέψει μουσικά σε νοσταλγικές εποχές, τότε που ήταν όλα πιο αθώα, άμεσα και απλά. Ένα ζευγάρι αποφασίζει να σπάσει τη ρουτίνα της πολύχρονης σχέσης του κάνοντας μια απόδραση σ’ ένα πολυτελές θέρετρο. Η πολυτελής σουίτα του ξενοδοχείου και η απίστευτη θέα με φόντο το απέραντο γαλάζιο φαντάζουν ως ιδανικό σκηνικό για την αναζωπύρωση του πάθους στην ερωτική τους ζωή. Θα έχει επιτυχή κατάληξη το εγχείρημα; Ή μήπως η ερωτική τους σχέση θα ολοκληρωθεί άδοξα; Σημαντικό ρόλο στην επίτευξη του στόχου θα διαδραματίσει το θεατρικό κοινό καθώς οι θεατές στην πορεία του έργου θα κληθούν να λάβουν μέρος σε μια ομαδική «ψυχοθεραπεία» δίνοντας συμβουλές στο ζευγάρι. Παίζουν: Λώρης Λοϊζίδης, Μιχάλης Σοφοκλέους, Μαρία Μαστρίδου, Μαρία Παπακώστα, Στέλλα Φιλιππίδου, Ειρήνη Σαλάτα και Κωνσταντίνος.
>> Δ 17 & Τρ 18 Ιουν, Αμφιθέατρο Δρομολαξιάς / Τετ 19, Πεμ 20 & Παρ 21 Ιουν, Σκαλί Αγλαντζιάς / Δ 24 & Τρ 25, Αρχαίο Θέατρο Κουρίου / Πεμ 27 & Παρ 28 Ιουν, Αμφιθέατρο Δερύνειας / Σ 29 Ιουν, Παττίχειο Δημοτικό Αμφιθέατρο Λάρνακας / Πεμ 04, Παρ 05 & Σ 06 Ιουλ, Αμφιθέατρο Τάλας, Πάφος, 21:00. Εισιτήρια: SoldOutTickets.

Afisa_-_OY_ChATTAN_POY_PAThAMEN.2e16d0ba.fill-1375x729.jpg

Ού χαττάν που πάθαμεν
Το θέατρο Γέλιου έρχεται και φέτος με την νέα κυπριακή, ξεκαρδιστική κωμωδία του Κώστα Σχοινιού «Ού χαττάν που πάθαμεν» με πρωταγωνίστρια την αγαπημένη ηθοποιό Όλγα Ποταμίτου, για να σκορπίσει γέλιο, χορό και πολλά κυπριακά τραγούδια που τόσο αγαπά ο κόσμος. Κατάλληλο για όλη την οικογένεια. Το Θέατρο Γέλιου θα δώσει μεγάλη περιοδεία σε Δήμους και Κοινότητες μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Μία παράσταση που σέβεται το κοινό, χωρίς βωμολοχίες ,με έξυπνο χιούμορ και πλοκή. Κείμενο- Σκηνοθεσία: Κώστας Σχοινιού.
>> Παρασκευή 28 Ιουνίου Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας "Γιώργος Λυκούργος", 20.30. Κρατήσεις τηλεφωνικώς : 96430002 – 99055537.

antigon-2.jpg

Αντιγόνη μετά τον Σοφοκλή
Το Θέατρο Σκάλα παρουσιάζει σε Παγκύπρια πρώτη το θεατρικό έργο «Αντιγόνη μετά τον Σοφοκλή» της Λούλου Ράτσκα, σε σκηνοθεσία Μαρίας Βαρνακκίδου, με τις Πέννυ Φοινίρη και Λουκία Πιερίδου. Πρόκειται για μία site specific παράσταση στο οθωμανικό χαμάμ της Λάρνακας, που βρίσκεται απέναντι από το τέμενος Τούζλα, στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη. Πρόκειται για μια τολμηρή ελεύθερη εκδοχή της Λούλου Ράτσκα στην αρχαία τραγωδία του Σοφοκλή. Η συγγραφέας, κάνοντας μια πλήρη επανεξέταση του μύθου, δείχνει πώς θα ήταν η Αντιγόνη και η Ισμήνη αν μπορούσαν να ζήσουν σαν κανονικοί άνθρωποι που θέλουν να πάνε σε ένα μπαρ, να γνωρίσουν άντρες, να ερωτευτούν. Η Ράτσκα συγκεντρώνεται μόνο στους δύο αυτούς χαρακτήρες και ανιχνεύει τα όρια της τραγωδίας στην σημερινή εποχή όπου και τοποθετεί τη δράση. Παράλληλα, θέτει στο επίκεντρο όχι μόνο την καταδικασμένη, επαναστάτρια Αντιγόνη, αλλά και την στωική της αδελφή Ισμήνη. Κυρίαρχα στοιχεία είναι τόσο τα κίνητρα της Αντιγόνης όσο και ο αγώνας της Ισμήνης να καταλάβει και να αποδεχτεί τις πράξεις της αδερφής της. Η Ισμήνη παίρνει κεντρική θέση στην πλοκή και μέσα από την ιστορία της βλέπουμε πώς βιώνει την απώλεια της αγαπημένης της αδελφής. Παίζουν: Λουκία Πιερίδου, Πέννυ Φοινίρη.
>> 18, 19, 20, 21, 26, 27, 28, 30 Ιουνίου & 1, 4, 5, 7, 8, 10, 11 Ιουλίου, Χαμάμ στην Πλατεία Χαμίτ Μπέη, 6050, Λάρνακα, 20.30. Διάρκεια: 85 λεπτά (χωρίς διάλλειμα)
Τιμή εισιτηρίου: €15 και €13 (μειωμένο) Προπώληση: soldoutticketbox.com
Πληροφορίες: Θέατρο Σκάλα 99617289 / 99353457

imerologioposter_RexlBu9.2e16d0ba.fill-1375x729.jpg

Ημερολόγιο μη συμβάντων
Το Θέατρο Σκάλα συνεχίζει την πορεία του με έναν πιο εξωστρεφή και συλλογικό τρόπο λειτουργίας όπου οι τοπικοί καλλιτέχνες, σε συνεργασία με το Διοικητικό Συμβούλιο του θεάτρου, συν-δημιουργούν το ρεπερτόριο. Το «Ημερολόγιο μη συμβάντων» του Κώστα Μαννούρη είναι το πρώτο έργο αυτής της νέας εποχής του ιστορικού θεάτρου της Λάρνακας. Η Καλομοίρα Μισαήλ Πριμικίριου εγκαινιάζει το ιδιότυπο ημερολόγιό της, ένα «ημερολόγιο μη συμβάντων». Στο ανώι της Οδού Πνυκός στο Θησείο της Αθήνας φτάνει απρόσκλητα, μετά από απουσία τριάντα ετών, ένα άγνωστο πρόσωπο. Η υποτιθέμενη φίλη και συμμαθήτριά της Ευανθία Αναγνώστου. Εντός ολίγου αφικνείται κι ο δεκαοκτάχρονος Μηνάς Αρκτούρος για τη μελέτη, δήθεν, της πατριδογνωσίας. Αυτός είναι ο εφηβικός και ισόβιος έρωτας της Καλομοίρας. Προς τι όλα αυτά και γιατί τώρα; Για χάρη των ανθρώπων ή των λέξεων; Είναι απόγευμα, τον τρίτο μήνα του έτους. Ένα δωμάτιο, μια μεγαλοκοπέλα κι ένας ασπασμός. Στον τοίχο, στο δέρμα, στον αέρα.
Κείμενο: Κώστας Μαννούρης, σκηνοθεσία: Ονησίφορος Ονησιφόρου, ερμηνεία: Έρικα Μπεγέτη, Ανδρέας Παράσχος και Κρυστάλ Μιχαήλ.
>> Παρασκευή 21, Σάββατο 22, Κυριακή 23 & Παρασκεύη, Τετάρτη 26-Κυριακή 30 Ιουνίου, Αποθήκες Αγίου Λαζάρου Λάρνακα, 20.30 / Παρασκευή 5, Σάββατο 6 & Κυριακή 7, Θέατρο Δέντρο, Λευκωσία, 20.30. Εισιτήρια: SoldOutTickets.

I05A1273sevas23.2e16d0ba.fill-1375x729.jpg

Σεβάς Χανούμ
Η συναρπαστική ζωή της ιέρειας του underground ρεμπέτικου, της «αμαζόνας» του πάλκου και της ζωής Σεβάς Χανούμ, ζωντανεύει στη σκηνή μέσα από την παράσταση του Κωνσταντίνου Ρήγου, που βασίζεται στη χειμαρρώδη συνέντευξη που έδωσε η ίδια στον ποιητή και συγγραφέα Γιώργο Χρονά, σε ένα παλιό προσφυγικό σπίτι της Θεσσαλονίκης το 1983. Μέσα από αυτό το έργο – μαρτυρία, μιλά για τον άγνωστο φλογερό της έρωτα με τον Στέλιο Καζαντζίδη, την μάνα του, τον παρ’ ολίγον γάμο τους, για τον Πόντο, τη μεταπολεμική Αθήνα, τον Τσιτσάνη, την Μπέλλου, αλλά και για την αρρώστια και το παιχνίδι με τον θάνατο. Η Σεβάς Χανούμ γεννήθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 1931 στα Κοκκινόγεια Δράμας και πέθανε τον Μάιο του 1990. Έγινε διάσημη τραγουδώντας ανατολίτικα τραγούδια. Σεβάς Χανούμ τη βάφτισε ο Τζίμης ο Χονδρός, ο ιδιοκτήτης της θρυλικής ταβέρνας, γιατί ήθελε ένα όνομα να ταιριάζει με τα ανατολίτικα τραγούδια που τραγουδούσε. Μάλιστα τη διαφήμιζε στις εφημερίδες της εποχής ως «τη Νέα ανακάλυψη Σεβάς Χανούμ, την ωραία του Πέραν». Ο θυελλώδης της έρωτας με τον Στέλιο Καζαντζίδη άφησε εποχή. Παρόλο που είχαν αρραβωνιαστεί και τραγούδησαν μαζί σε μαγαζιά, δισκογραφικά δεν συνεργάστηκαν ποτέ. Ήταν μία γυναίκα μοιραία και δυναμική. Στην Αθήνα ξεκίνησε από την Ομόνοια και με τον δυναμισμό και το ταμπεραμέντο της κατάφερε να τραγουδήσει στις μεγάλες πίστες με τα μεγαλύτερα ονόματα της χρυσής εποχής: Τσιτσάνη, Παπαϊωάννου, Χιώτη, Καίτη Γκρέυ, Πόλυ Πάνου, Σωτηρία Μπέλλου και εν τέλει με τον μεγάλο της έρωτα, τον Στέλιο Καζαντζίδη. Κείμενο: Γιώργος Χρονάς
Σκηνοθεσία - διασκευή: Κωνσταντίνος Ρήγος. Ερμηνεύει η Κωνσταντίνα Μιχαήλ. Στον ρόλο του δημοσιογράφου ο Ιάσονας Χρόνης.
>> Παρασκευή 27 Ιουνίου, Θέατρο Διόνυσος, Λευκωσία, 20.30. Εισιτήρια: Γενική είσοδος 20 ευρώ.
Εισιτήρια: Soldouticketbox.com. Πληροφορίες: 22818999 & 99621845

thumbnail_MIA_ALLI_PATRIDA.2e16d0ba.fill-1375x729.jpg

Μια άλλη πατρίδα
Το θεατρικό έργο του Julian Mitchell «Μια άλλη πατρίδα» βραβεύτηκε ως Έργο της Χρονιάς στα Βραβεία Society of West End Theatre, το 1982. Σε αυτό το έργο έχουν πρωτοεμφανιστεί σπουδαίοι ηθοποιοί όπως Kenneth Branagh, Rupert Everett, Daniel Day Lewis και Colin Firth. Σε μετάφραση και σκηνοθεσία του Ανδρέα Αραούζου, δέκα Κύπριοι ηθοποιοί θα μας αποδώσουν σε θεατρικό αναλόγιο το σύστημα και την παρέα των αγοριών σε κάποιο Αγγλικό ιδιωτικό σχολείο και οικοτροφείο της δεκαετίας του 1930. Η «σκηνή» θα είναι η βεράντα μιας τάξη της Αγγλικής Σχολής Λευκωσίας και οι θεατές θα παρακολουθήσουν το αναλόγιο σε μια δροσερή αυλή το βράδυ, ξεκινώντας με τη δύση του ήλιου μαζί με ένα ποτήρι λευκό κρασί Sacchetto Pinot Grigio ή ένα ποτήρι San Pellegrino. Παίζουν: Πάνος Μακρής, Μιχάλης Καζάκας, Αντρέας Κουτσόφτας, Εύρος Βασιλείου, Αντρέας Δανιήλ, Χάρης Αττώνης, Γιώργος Ευαγόρου, Νίκος Κοσώνας, Ανδρέας Αραούζος και ο μικρός Στέφανος Λάππας. Μουσική από τον Δημήτρη Ζαχαρίου και φωτισμοί του Νίκου Μυλωνά.
>> 2, 4, 5, 7, 8, 9, 10, 11, 12 Ιουλίου, Αγγλική Σχολή Λευκωσίας (Lloyds Building), Χώρος Στάθμευσης εντός Σχολής, είσοδος από Λεωφόρο Αθαλάσσας, 20.00. Εισιτήρια €15 (συμπ. ένα ποτήρι Sacchetto Pinot Grigio ή ένα ποτήρι San Pellegrino) ticketmaster.cy / 7777 7040 / ACS Courier

ANOIGMA.jpg

Φοίνισσες του Ευριπίδη
Με το έργο του Ευριπίδη Φοίνισσες, σε σκηνοθεσία Μαγδαλένας Ζήρα, ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου υποδέχεται το καλοκαίρι 2024 με παραστάσεις στη Λευκωσία και σε περιοδεία. Συμμετέχει ένας 20μελής θίασος καταξιωμένων ηθοποιών, παλιότερων και νεότερων, μεταξύ των οποίων και οι Σπύρος Σταυρινίδης, Νεοκλής Νεοκλέους, Στέλα Φυρογένη, Θανάσης Γεωργίου, Κύνθια Παυλίδου, Προκόπης Αγαθοκλέους, Δημήτρης Αντωνίου. Συμμετέχουν επίσης οι Νίκη Δραγούμη, Μαργαρίτα Ζαχαρίου, Ανδρέας Κούτσουμπας, Μαρίνα Μανδρή, Γιάννης Μίνως, Μυρσίνη Χριστοδούλου, Αλεξία Αλέξη, Σεμέλη Κυριαζή, Μαρία Μασώνου, Ιωάννα Παπαμιχαλοπούλου, Θέμις Ππόλου, Λουκάς Προκοπίου, Άννη Χούρη. Οι Φοίνισσες, έργο της όψιμης περιόδου του Ευριπίδη, γράφτηκαν πιθανώς μεταξύ 410 και 409 π.Χ. στα τελευταία ταραγμένα χρόνια του Πελοποννησιακού πολέμου, λίγο μετά τη σύντομη αλλά τραυματική περίοδο του ολιγαρχικού πραξικοπήματος και της Αρχής των Τετρακοσίων. Ένα δράμα με πλούσια θεατρική πλοκή, που σκιαγραφεί την κληρονομιά του τραύματος του πολέμου από γενιά σε γενιά, ρίχνοντας φως στις έννοιες της συμφιλίωσης, της ειρήνης, της δικαιοσύνης και της ισότητας. Η πρωτοποριακή ευριπίδεια δραματουργία συμπυκνώνει σε ένα έργο όλες τις γνωστές πτυχές του Θηβαϊκού κύκλου, καθώς και αρκετές καινοτομίες. Τι θα γινόταν αν η αδελφοκτονία μπορούσε να αποφευχθεί, αν ο πόλεμος μπορούσε να σταματήσει, αν οι παρεμβάσεις της Ιοκάστης και της Αντιγόνης λύτρωναν τον οίκο από τα κακά της αδελφοκτονίας, του πολέμου, του μιάσματος και της ύβρεως.
>> Τετ 10, Πεμ 11, Παρ 12 & Σ 13 Ιουλίου, Αμφιθέατρο Μακάριος Γ’ , Σχολής Τυφλών, Λευκωσία / Παρ 19 & Σ 20 Ιουλίου, Αρχαίο Θέατρο Κουρίου, Λεμεσός / Τετ 24 Ιουλίου, Αρχαίο Ωδειο Πάφου / Σ 27 Ιουλίου, Παττίχειο Δημοτικό Αμφιθέατρο Λάρνακας / Τετ 31 Ιουλίου, Δημοτικό Αμφιθέατρο Δερύνειας. Εισιτήρια: www.thoc.org.cy / Ταμείο Θεάτρου ΘΟΚ, τηλ. 77772717 (Τρίτη-Κυριακή 10:00-13:30 & 16:00-18:00).

Ορέστης του Ευριπίδη.jpg

Ορέστης του Ευριπίδη
Το Θέατρο Tony Bulandra της Ρουμανίας παρουσιάζει την ευριπίδεια τραγωδία, Ορέστης, σε σκηνοθεσία Γιάννη Παρασκευόπουλου στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος, σε μια παραγωγή με βασικό πυρήνα το στοιχείο του μετέωρου όπου οι ήρωες διαρκώς βρίσκονται μεταξύ δύο συνθηκών, δύο καταστάσεων, δύο αποφάσεων. O Ευριπίδης πραγματεύεται τον μύθο που είχε δραματοποιήσει προηγουμένως ο Αισχύλος στις Ευμενίδες του, φέρνοντας τον μύθο πιο κοντά στα ανθρώπινα μέτρα. Μετά τον φόνο της μητέρας του, Κλυταιμνήστρας, κυνηγημένος από τις Ερινύες και καταδικασμένος σε θάνατο από την πόλη, ο Ορέστης μαραζώνει, άρρωστο αγρίμι σ’ ένα στρώμα έχοντας στο πλάι του την Ηλέκτρα. Παγιδευμένοι μέσα στις πράξεις τους τα δύο αδέλφια, προσπαθούν απεγνωσμένα να διασωθούν. Την τελική λύση έρχεται να δώσει η παρέμβαση του από μηχανής θεού, Απόλλωνα.
>> Παρ, 19 Ιουλίου, Αρχαίο Ωδείο Πάφου / Κ, 21 Ιουλίου, Αμφιθέατρο Μακάριος Γ’ Σχολής Τυφλών, 21.00. Εισιτήρια: SoldOutTickets

KATA_FANTASIAN_ASTHENIS.jpg

Κατά φαντασίαν ασθενής του Μολιέρου
Την εκρηκτική κωμωδία του Μολιέρου «Ο Κατά Φαντασίαν Ασθενής» σκηνοθετούν και διασκευάζουν φέτος το καλοκαίρι ο Αιμίλιος Χειλάκης και ο Μανώλης Δούνιας! Στο κωμικό μικροσκόπιο του Μολιέρου ένας αριστοκράτης, ο Αργκάν που ζει μια άνετη ζωή μέσα στον πλούτο και θεωρεί τον εαυτό του το κέντρο του κόσμου και καταδυναστεύει τους γύρω του απαιτώντας να εξυπηρετούν τις παραξενιές του. Παρόλα αυτά και ο ίδιος ο Αργκάν υποφέρει καθώς νιώθει ότι κάτι του φταίει. Τρομερά υποχόνδριος και αρρωστοφοβικός είναι πεπεισμένος ότι το πρόβλημά του είναι η εξαιρετικά κλονισμένη υγεία του. Είναι σίγουρος ότι κάτι έχει, αλλά δεν ξέρει τι. Γι’ αυτό και έχει καλέσει όλους τους γιατρούς για να του βρουν θεραπεία. Παίζουν: Αιμίλιος Χειλάκης, Αθηνά Μαξίμου, Μυρτώ Αλικάκη, Θοδωρής Ρωμανίδης, Νίκος Γκέλια, Κωνσταντίνος Μαγκλάρας, Βίκυ Διαμαντοπούλου, Γιώργος Ζυγούρης, Δημήτρης Φιλιππίδης.
>> Σ 27 Ιουλίου, Κηποθέατρο Λεμεσού, Κ 28 Ιουλίου, Παττίχειο Αμφιθέατρο Λάρνακας, Δ 29 Ιουλίου, Αμφιθέατρο Μακάριος Γ’ Σχολής Τυφλών, Λευκωσία, 21:00. Εισιτήρια: ticketmaster.cy & καταστήματα ACS Courier.

Πλούτος του Αριστοφάνη.jpg

Πλούτος του Αριστοφάνη
Την κωμωδία του Αριστοφάνη, Πλούτος, παρουσιάζει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ) στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος, σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα. Η παραγωγή του ΚΘΒΕ, πλαισιωμένη από εξαιρετικούς ηθοποιούς και συντελεστές, παρουσιάζει με έναν ευφάνταστο τρόπο τη σάτιρα του κωμικού ποιητή πάνω στο ανθρώπινο όνειρο για πλούτη. Ήρωας του έργου είναι ο χρεοκοπημένος κτηματίας Χρεμύλος που απορεί γιατί, παρότι τίμιος και ευσεβής πολίτης, κατέληξε να χάσει όλα του τα αγαθά. Ο Χρεμύλος με τον δούλο του Καρίωνα περιθάλπουν τον Πλούτο, που τυφλωμένος από τον Δία, δεν μπορεί να διακρίνει τους δίκαιους από τους άδικους, τους έντιμους από τους αχρείους. Χάρη στη φιλοξενία του Χρεμύλου, ο Πλούτος ξαναβρίσκει το φως του και αποκαθίσταται το δίκαιο ή ό,τι ο Αριστοφάνης, κλείνοντάς μας το μάτι, θα θεωρούσε δίκαιο στην ιδανική πολιτεία: κάθε πολίτης να ανταμείβεται όπως του πρέπει. Παίζουν: Μάνος Βακούσης, Πολυξένη Σπυροπούλου, Χρυσή Μπαχτσεβάνη, Άννα Ευθυμίου, Κλειώ Δανάη Οθωναίου, κ.α.
>> Παρ 26 & Σ 27 Ιουλίου, Αρχαίο Θέατρο Κουρίου, 21.00. Εισιτήρια: SoldOutTickets.

Ορέστεια του Αισχύλου.jpg

Ορέστεια του Αισχύλου
Ο διεθνώς καταξιωμένος Έλληνας σκηνοθέτης και δάσκαλος, Θεόδωρος Τερζόπουλος, συνεργάζεται για πρώτη φορά με το Εθνικό Θέατρο Ελλάδας και σκηνοθετεί την Ορέστεια του Αισχύλου, τη μοναδική σωζόμενη τριλογία αρχαίου δράματος, σε μία ενιαία παράσταση και με ένα έξοχο επιτελείο 32 ηθοποιών επί σκηνής. Ο Αισχύλος αντλεί το υλικό του από τον μύθο των Ατρειδών και τη φοβερή κατάρα του γένους τους, συνθέτοντας την τριλογία Ορέστεια (Αγαμέμνων, Χοηφόροι, Ευμενίδες). Μέσω της περίφημης Μεθόδου του, ο Θεόδωρος Τερζόπουλος, καταθέτει άλλη μια σκηνοθετική πρόταση με στόχο «τη μελέτη του βάθους του μύθου της Ορέστειας και την αναζήτηση του απρόβλεπτου, του ασυνήθιστου, του παράδοξου. Η αισθητική της παράστασης προκύπτει από τη δυναμική σχέση του Σώματος με τον Μύθο, τον Χρόνο και τη Μνήμη». Παίζουν: Έβελυν Ασουάντ, Τάσος Δήμας, Κωνσταντίνος Ζωγράφος, Έλλη Ιγγλίζ, Σοφία Χιλλ, Νιόβη Χαραλάμπους, κ.α.
>> Παρ 2 & 3 Αυγούστου, Αρχαίο Θέατρο Κουρίου, 21.00. Εισιτήρια: SoldOutTickets.

Βάκχες του Ευριπίδη
Ο Θάνος Παπακωνσταντίνου σκηνοθετεί τη δεύτερη καλοκαιρινή παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου Ελλάδος, Βάκχες του Ευριπίδη, με μια αξιόλογη διανομή πρωταγωνιστών και συντελεστών. Όταν ο θεός Διόνυσος φτάνει στη Θήβα, ο βασιλιάς Πενθέας αρνείται να δει τον πρώτο του εξάδελφο ως Θεό και διά της εξουσίας του καθιστά παράνομη τη διάδοση της νέας θρησκείας. Η άρνησή του εγείρει τη μήνι του θεού ο οποίος, σε μια τραγική αντιστροφή διώκτη και διωκόμενου, οδηγεί τον Πενθέα στον αφανισμό από την ίδια του τη μητέρα. Η ευριπίδεια αυτή τραγωδία χαρακτηρίζεται από αυστηρή συνοχή στη μορφή αλλά και από τεράστια εσωτερική δύναμη, και ταυτόχρονα φανερώνει το ενδιαφέρον του ποιητή για τον μυστικισμό και την έκσταση. Παίζουν: Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Μαριάννα Δημητρίου, Αλεξία Καλτσίκη, Θέμης Πάνου, Αργύρης Πανταζάρας, Γιάννης Κόραβος, Διονύσης Πιφέας, Φώτης Στρατηγός.
>> Παρ 9 & Σ 10 Αυγούστου, Αρχαίο Θέατρο Κουρίου, 21.00. Εισιτήρια: SoldOutTickets.

Festival Antiskino.jpg

Υπαίθριο Φεστιβάλ Θεάτρου και Παραστατικών Τεχνών ΑΝΤΙ-ΣΚΗΝΟ
Το Υπαίθριο Φεστιβάλ Θεάτρου και Παραστατικών Τεχνών ΑΝΤΙ-ΣΚΗΝΟ που πραγματοποιείται φέτος για 8η χρονιά στον Κάτω Πύργο Τυλληρίας έχει ως θέμα του την «Ουτοπία». Kαλλιτέχνες και καλλιτεχνικές ομάδες θα παρουσιάσουν το ατομικό και συλλογικό τους όραμα της ουτοπίας μιλώντας για θέματα που αφορούν την κοινωνία, την οικονομία, την πολιτική και το περιβάλλον.
Παρ 30 & Σ 31 Αυγ, Κοινοτικό Πάρκο / Ησυχαστήριον Κάτω Πύργου. Εισιτήρια: more.com

Σχετικά

Ατζέντα
June 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close